SpeciaalGewoon

Leerlingen


Nathan

Nathan is 12 jaar. Hij begon zijn schoolcarrière op een reguliere basisschool. Na een verhuizing naar de andere kant van het land, ging het niet goed met hem. Nathan maakte de overstap naar Het Mozaïek in Almelo, een school voor kinderen met een cluster 4 indicatie. De beginperiode op het SO was voor Nathan lastig. Maar na 2,5 jaar speciaal onderwijs kon Nathan vanuit groep 8 de stap zetten naar het regulier voortgezet onderwijs. Dat is ook zijn wens. “Ik wil net als alle anderen vrienden hebben.
Sinds september 2012 zit Nathan op de Passie te Wierden. Een kleinschalige, reguliere school voor vmbo, havo en vwo. Na vier weken onderwijs op de Passie maken Nathan en zijn ouders een tussenbalans op.

Tussenbalans
“Het gaat goed met Nathan. We hadden wel verwacht dat het zou lukken, maar dat hij het zo snel zo goed zou doen hadden we niet gedacht. Als Nathan iets niet weet, dan durft hij het gewoon te vragen. Hij is heel gemotiveerd. Hij is zo gelukkig dat hij op de reguliere school zit. Nathan maakt enorme stappen, ook thuis. Hij wordt steeds zelfstandiger en durft steeds meer alleen te doen. Hij fleurt helemaal op”.

 
Maartje Reitsma van KPC Groep in gesprek met Albert Zwart, directeur van de
Passie te WIerden. 

Ondersteuning bij dagelijkse planningijn ouders ondersteunen Nathan op dit moment met name in de planning van de dag. Lijstjes en overzichten zijn daarin erg belangrijk. Er is een schoollijst, wat er per dag allemaal mee moet. Er is een overzicht per dag hoe de dag eruit ziet en naar welk lokaal hij moet. Samen met zijn vader heeft Nathan een systeem bedacht om de boeken in te pakken en iedere ochtend kijken ze op de website of er nog roosterwijzigingen zijn. Deze overzichten geven Nathan houvast en tijdwinst, waardoor hij mee kan met de andere leerlingen. Zijn ouders hebben veel steun aan het boek Pubergids autisme, een praktische handleiding.

Enthousiast
Ook Nathan is erg enthousiast. Hij zag best een beetje op tegen de roosterwijzigingen en lokaalwisselingen, maar dat gaat zelfs goed. Het leukste vindt hij de vakken Dans & Drama en het vak Techniek. Frans vindt hij geen mooie taal en Informatica vindt hij niet leuk omdat hij niet zo van computeren houdt. Dat niet wegneemt dat Nathan zich er wel voor in zet en goede resultaten voor deze vakken haalt. Vrienden heeft hij nog niet echt gemaakt, maar het gaat wel steeds beter om een praatje te maken met zijn klasgenoten. Zijn klasgenoten weten nog niet dat hij autisme heeft, maar dat gaat hij binnenkort vertellen. Nathan vindt het fijn dat ze dat weten.

 


Stel een vraag

Heeft u een vraag?
Vul dan het contactformulier in.
 Naar formulier
KPC Groep