SpeciaalGewoon

Leerlingen


Hidde

Hidde is 14 jaar. Na 7 jaar op de basisschool, (vanaf groep 5 met een rugzak), gaat het aan het einde van het zevende jaar mis. De juf gaat met zwangerschapsverlof, er is een reorganisatie op school en Hidde krijgt een juf die hem niet goed begrijpt. Dit alles zorgt voor onrust bij Hidde. Hij raakt uit balans en kan niet meer op de basisschool blijven. Groep 8 volgt hij op het Speciaal Basisonderwijs (SBO), 40 kilometer verderop. Op het Speciaal Onderwijs (SO) is op dat moment geen plek voor hem.
 
Na groep 8 gaat Hidde naar VSO De Hilt in Helmond, een orthopedagogisch onderwijsinstituut voor leerlingen met een cluster 4 indicatie. Het liefste wil hij weer naar het regulier onderwijs, maar daar is hij nog niet aan toe. Anderhalf jaar later, februari 2012, krijgt Hidde de kans om het te proberen op het regulier voortgezet onderwijs. Het bevalt hem en de school zo goed, dat hij daar blijft. Momenteel zit hij in het derde jaar van het VMBO-t van Laarbeek, te Beek en Donk.
 
Ruim een half jaar na de ‘proefplaatsing’ vertelt Hidde hoe het met hem gaat. “Ik wilde naar het regulier onderwijs en wist zeker dat ik het kon. Veel mensen merken niets aan mij, ik kan redelijk mee en ben heel sociaal. Soms reageer ik misschien wat anders dan andere mensen, maar voor de rest vind ik niet dat ik beperkingen heb”. Hidde vindt dat hij op De Hilt veel geleerd heeft en dat deze tussenstap nodig was om de stap te maken naar het regulier onderwijs. Hij kan nu bijvoorbeeld beter met onverwachte situaties omgaan. Terugkijkend op de periode op De Hilt zegt hij: “Sommige regels vind ik niet slim. Bijvoorbeeld dat je geen broodjes mee mag nemen. Dat doen ze om te voorkomen dat anderen jaloers worden. Maar dat vind ik afschermen van de echte wereld. Dat kunnen ze beter niet doen. Ze proberen te helpen, maar je moet toch leren om er mee om te gaan. Later heeft de één ook een Peugeot en de ander een Mercedes.”
 
De overstap is naar zijn idee wel makkelijk gegaan. Alleen Duits is een probleem, omdat hij dat vak op zijn vorige school niet heeft gehad.  Hidde wordt op school begeleid door de mentor. Na de les hebben ze vaak even contact. “Ik hoef niet langer te praten. Begeleiding is fijn, maar het hoeft niet. Ik kan het ook wel zonder. Ik wil er niet voor uit de les worden gehaald. Ik volg liever de les”. Hidde vindt dat het goed met hem gaat. “Ik kan me goed bij de groep aansluiten en heb veel contacten met klasgenoten. Wel heeft hij soms nog wat moeite met plannen. Daarover zegt hij: “Ik kan het wel, maar andere dingen zijn leuker”. Hidde heeft heel duidelijk een doel voor ogen. Hij wil zijn diploma halen op Laarbeek en daarna een MBO opleiding gaan volgen.  

 Stel een vraag

Heeft u een vraag?
Vul dan het contactformulier in.
 Naar formulier
KPC Groep